pomrčina

Izravni prijenos s RGNF tornja

Ostvareno u sklopu seminara "Četvrtkom u četiri" RGNF-a

O Pomrčini

Prirodna pojava pri kojoj se jedno nebesko tijelo nađe točno između drugog nebeskog tijela i promatrača i zakloni mu pogled, naziva se "okultacijom". Kada neko nebesko tijelo potpuno ili djelomično zakloni pogled promatrača prema matičnoj zvijezdi, takvu pojavu zovemo "pomrčinom".
Pri tome se promatrač nalazi u sjeni koju baca nebesko tijelo koje zaklanja zvijezdu.

20. ožujka 2015. na sam dan proljetne ravnodnevice (ekvinocija), Zemljin prirodni satelit, Mjesec, bacio je sjenu duž pojasa koji se proteže Europom. Svi koji su se našli u tom pojasu (dakle, i mi), vidjeli su  pomrčinu Sunca, međutim, nisu  je svi doživjeti jednako.

Zanimljivom igrom slučaja, promjeri Sunca i Mjeseca u približno istom su omjeru kao i njihove udaljenosti od Zemlje. Stoga, na nebu, zauzimaju otprilike jednake kuteve (imaju približno jednake kutne promjere) pa Mjesec može posve prekriti Sunčev disk.

Takvu, potpunu pomrčinu vide promatrači čija doglednica prolazi otprilike središtima i Sunca i Mjeseca. Pojas na Zemlji u kojem je pomrčina potpuna zove se Zona totaliteta i promatrači u njoj će, u danom trenutku vidjeti kako Sunčev disk posve nestaje i kako se pojavljuje Sunčeva korona.

Zagreb, na žalost, nije bio u toj zoni, koja je za pomrčinu 20. ožujka započela južno od Grenlanda, prošla točno između Islanda i Velike Britanije i zatim preko Svalbarda. Svi izvan Zone totaliteta, pomrčinu su doživjeli kao djelomičnu. Za nas, u Hrvatskoj, Mjesec je zaklonio samo dio Sunca i ono je za trajanja pomrčine imalo oblik srpa.

Slika: Zona totaliteta

Zona totaliteta

Izvori: Karta - Google Maps. Dijagram zone totaliteta - NASA

Mjesec je, u Zagrebu, početo prekrivati Sunčev disk u 9h 33min a s njega je otišao u 11h 53min. Trenutak maksimalnog prekrivanja bio je u 10h 41min. Najveći iznos prekrivanja je bio 58%.

Tok pomrčine mogli su uživo pratiti svi oni koji su se zatekli na RGNu, u blizini računala ili na krovu tornja RGNa.

Na tornju smo, naime, postavili teleskop SkyWatcher ED80 na ekvatorijalnoj montaži s Baader Astrosolar filterom i TeleVue okularima kroz koji su se posjetitelji tornja mogli osobno, vlastitim očima uvjeriti da Sunce malo po malo "nestaje". Kroz isti teleskop napravljene su i dvije fotografije Sunca, koje uz fotografije posjetitelja, možete vidjeti u galeriji.

Pored teleskopa postavili smo i Logitech Webcam C270 kameru s teleobjektivom Pentacon 200mm na ekvatorijalnoj montaži (ljubaznošću Dr. Sc. Dubravke Pleše) s automatskim praćenjem, koja je pomoću HP Mini Laptopa (ljubaznošću Dr. Sc. Želimira Veinovića) izravno putem weba prenosila pomrčinu Sunca u stvarnom vremenu.

Zahvale

Zahvaljujemo Upravi fakulteta i CIPu, a posebno našem sistem administratoru Mladenu Globanu na pomoći. Veliko Hvala i Doc. Dr. sc. Želimiru Veinoviću na ustupljenom računalu i Dr. sc. Dubravki Pleše, v. pred. na ustupljenoj ekvatorijalnoj montaži.

I. Sharma & Ž. Andreić